Dagens oplæg
Inspiration
Det meste af dagens undervisning og materialet dertil er kraftigt inspireret af et forskningsprojekt om "
IKT og transfer i EUD" ved min tidligere kollega Marianne Riis m.fl.
Projektet, som er nyligt er afsluttet, har læbet gennem et par år (2015-2018). En beskrivelse af processen og en række udgivelser i den forbindelse kan læses på bloggen. Dagens undervisning har især taget afsæt i de to udgivne
magasiner.
Opgaven fra Niels Henrik (uv.gang 4)
Der var nogle hængepartier fra sidste undervisningsgang, se slide 4, som jeg havde lovet at samle op på. En anden gang bør det kraftigt overvejes om det er en god ide.
Men Nis bød ind med et spændende eksempel på en opgave, han arbejder med i sin praksis: Analyser af hvornår anvendelsen af softwarerobotter kan indgå i specifikke arbejdsrutiner. Nis og hans team har i den forbindelse fremstillet en række kortere videoer, der skal indgå i en foranalyse til arbejdet med sådanne "robot-processer". Formålet med videoerne er at støtte eleverne i at blive klogere på, hvordan man lokaliserer rutiner, som evt. kan overtages af softwarerobotter (RPA).
Opgaven løses i samarbejde med
CIU. Nis uddyber emnet i sin
blog.
Nis ønskede holdets tilbagemeldinger på, hvordan vi så mulighederne for at inddrage videoerne i Flipped Learning eller Flipped Classroom, Det affødte en interessant diskussion, som blandt andet kom rundt om:
- elevforudsætninger
- muligheder for flipped afhængigt af de forskellige uddannelser forskelligheder, jf. håndværksfagene versus de merkantile.
- forskellen mellem flipped classroom og flipped learning.
1. øvelse - hvad forstår vi ved transfer?
Holdet består af praktikkere, som har udfordringen skole - praktik present i deres dagligdag. Øvelsen (se slide 4) gav anledning til uddybning af emnet, se fx
Søren og Hamid,
Birgitte og Maria eller
Erik og Maria. Og der blev givet flere konkrete eksempler på og ideer til, hvordan der i praksis kan skabes betingelser for, at der kan ske transfer i undervisningen.
Se fx
Maria, som skelner nær og fjern transfer og de teknologier, der kan understøtte læreprocesserne.
2. øvelse - identificer 4 netbaserede værktøjer
Øvelsen fremgår af slide 5. Det er bestemt en udfordring at finde brugbare teknologier i den enorme mængde af muligheder, men websitet
Apps til opgaven blev benyttet af flere. Marianne har tidligere peget på andre steder, hvor man kan hente
inspiration.
Der blev listet og kommenteret på mange teknologier indenfor de fire områder: information, interaktion, konstruktion og refleksion.
Hana og Maria peger på teknologier, der kan indgå i de 4 områder og understreger, at Moodle, som de benytter som læringsplatform på deres arbejdsplads, kan understøtte alle 4 områder. Deres elever behøver derfor ikke at bevæge sig uden for plaftormen.
Design et forløb
Den afsluttende opgave, jf. slide 22.
En designproces rummer overordnet 4 elemneter:
Identifikation af udfordringer, valg af udfordring, ideer til løsning og et produkt.
Min tanke med den afsluttende opgave, var at lade de studerende gennemløbe en designproces. Gennem de to tidligere øvelser, hvor de dels arbejdede med deres forståelse af transfer (øvelse 1) og dels med at finde digitale værktøjer indenfor 4 områder (øvelse 2) havde de gjort en del af forarbejdet til en løsning på en specifik transferudfordring i deres praksis.
Ved næste undervisningsgang skal de præsentere deres løsning. Og der er allerede lagt et enkelt bud på en løsninger ud i blogosfæren.
Nis og Helle har arbejdet med en transferopgave for deres elever på hovedforløbet til kontorassistent, hvor de gennem rammerne for opgaveløsningen bringer teknologier i spil indenfor de 4 områder: information, interaktion, konstruktion og refleksion
Det bliver spændende at se og høre de forskellige bud på løsning af konkrete transferudfordringer.