Opssamling på 31. marts om Cyber- og informationssikkerhed


Vi har nu læst jeres svar igennem og specielt fokuseret på svarede til spørgsmål 6. ”Hvad har du fået med dig i dag fra undervisningsforløb, didaktiske designprincipper samtale med dine kolleger mv. der peger på hvad du kan gøre for at bidrage til digital dannelse for dine elever?

I peger generelt på at I har fået en ny opmærksomhed på emnet og problemstillingerne. Bl.a. siger I:
”Vigtigheden af at eleverne bliver mere bevidste om og tænker over hvad de vælger at dele” og ”Jeg har ikke tænkt så meget over digital dannelse før set i forhold min undervisning. Men det bliver med sikkerhed noget jeg kommer til at arbejde mere med i min undervisning. Specielt fremadrettet ved elevproducerede undervisningsvideoer i web 2.0 tænker jeg at arbejdet med den digitale dannelse er relevant for mig”

Der er én af jer der meget fint spurgte sine børn: 
”Det var nogle gode korte og præcise videoer. De blev forklaret på en meget pædagogisk og præcis måde, om hvordan man skal forholde sig til de sociale medier. Jeg valgte at vise mine to børn på 14 og 17 år begge videoer. Min datter på 17 år, var især overrasket over måden som der blev forklaret om hvordan, man skal forholde sig til de ting man slår op på div. medier. Hvis du ikke kan aflevere dit opslåede billede til en fremmed på gaden, så lad vær!!!!!! Det var en fantastisk god måde at opnå en 17 årig teenagers opmærksomhed på”

En del af jer er opmærksomme på hvor lidt I ved om området, hvilket jo er en god erkendelse. Måske behøver man ikke så meget viden om området, da opgaverne på EMUen er ret selvinstruerende:
”jeg personligt slet ikke er kvalificeret til at udføre sådan en undervisning da jeg ikke selv har viden nok på området” og en anden siger: ”For mig personligt, har jeg fået en øget bevidsthed om mit ansvar som underviser i forhold til anvendelsen af forskellige digitale medier. Samtidig er jeg blevet bekræftet i hvor lidt viden mange har omkring cyber- og informationssikkerhed samt digital myndighed og dannelse”

Disse indlæg peger på et andet dilemma, i hvilke fag skal emnerne indgå? Fagfag? GF1 eller GF2? 
” Vi har ikke talt om, hvordan vi konkret kan inkorporere et undervisningsforløb. Men vi har konkluderet, at det ville være et emne, som har relevans for vores forskellige uddannelser, og at det er meget aktuelt helt fra GF1 til hovedforløbene”

Og til slut samler én af jer fint op:
”Jeg har fået anvist en portal med en masse undervisningsmateriale. Det kan være svært at skulle starte fra bunden af med opbygning af undervisningsindhold og afgrænsninger, men med afsæt i de værktøjer og vejledninger der er på emu.dk om digitalisering mm. bør det være nemmere at få det italesat på et lærermøde på min adresse.

- Jeg har svær ved at se hvordan selve uddannelsens af eleverne i digital myndiggørelse skal passe ind på hovedforløbselever med meget fokus på "faget", men selve anvendelsen og ens digitale fodspor vil være emner som er nemmere at relatere sig til. Det er en interessant tilgang at inddrage begrebet digital myndighed i sine didaktiske overvejelser, da vi anvender informationssøgning daglig i undervisningen. Så der kom et par ekstra briller i min planlægningskuffert.

- For at selve begrebet digital dannelse bliver mere synligt for eleverne, skal det nok være mere specifikt på skemaet; at de er kildekritiske; at de ved hvor de har deres informationer om.
Jeg ville forvente at alle der ikke var digitale myndige og ikke var klar over hvordan man efterlader sig spor alle steder (internettet), vil være positivt overrasket over at blive uddannet i det. Det bør være noget som alle elever kom igennem løbende, da det ikke er nok kun at blive det 1. gang, men hvordan og hvornår det kommer på skemaet bliver spændende at se”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar