Eleven som blogger


Jon Skålerud, fra Dansk Supermarked Group, skrev i går på Twitter om en elev, der blogger om sine oplevelser:

Du kan læse elevens, Nikki Lund, indlæg her og evt. overveje at følge hendes skriverier via Bloglovin, som du kan læse mere om her.

I forsøgs- og udviklingsprojektet kaldet UddX - det erhvervsrettede uddannelses- laboratorium, blev der bla. eksperimenteret med anvendelse af diverse former for digitale teknologier i undervisningen, heriblandt blogging. Du kan se en elev fra projektet fortælle om sine oplevelser med at blogge herunder:



/Marianne



Find inspiration - om digital dannelse


På EMU'en kan man finde en del materiale under temaet Digital Dannelse

Det er naturligvis også muligt at søge på mere specifikke emner og at gøre dette inden for fanebladet om Erhvervsuddannelser.

/Marianne

Asynkron læring på distancen

På DigiTek forløb har Hanne og jeg for vane at introducere de studerende til forkellige formater for e-læring - fra blended learning til decideret fjernundervisning - og læring. På det aktuelle hold, har vi valgt at 2. undervisningsgang d. 01. februar 2018 skal foregå gennem asynkron læring på distancen.

I praksis betyder dette, at de studerende ikke skal møde op til undervisning på Metropols adresse, men derimod skal de studerende blive hjemme og være aktive via deres blogs. De studerende skal arbejde med dagens tema, 'Digitale teknologier og Læring', både individuelt og i makkerpar.

En mere detaljeret plan for dagen fremgår her:

At studere på distancen er ikke noget man bare gør - det kræver øvelse! Og en af udfordringerne denne gang er, at vi af praktiske årsager har været nødt til at placere 'distance-forløbet' allerede på 2. undervisningsgang. Tidligere moduler har vist os, at mange deltagere typisk ikke har de store erfaringer med anvendelse af digitale teknologier, herunder det at anvende blogs og mange har slet ingen erfaringer med at studere på denne måde. Vi har derfor forsøgt at introducere grundigt både til det at blogge (med masser af hands-on 1. undervisningsgang) og til selve dagen d. 01. februar.

Formålet med at tilrettelægge en del af undervisningen på denne måde er først og fremmest, at vi gerne ser, at de studerende får erfaringer som studerende (og ikke som lærere i første omgang) i denne type af undervisnings- og læreprocesser.  Det hænger sammen med vores overbevisning om, at man bliver en bedre lærer ved selv at have afprøvet det, som man sidenhen udsætter sine elever for. Det plejer i hvert fald at være noget af en aha-oplevelse at blive sat tilbage i elev-/deltagerrollen.

På dagen skal de studerende skrive tre forskellige blogindlæg (og give deres peers feedback), og det tredje blogindlæg skal netop handle om deres oplevelser som fjernstuderende. Jeg samler efterfølgende op på deres faglige indlæg og deres oplevelser her på bloggen, og Hanne sætter deres oplevelser ind i en ny kontekst (edidaktik) den efterfølgende undervisningsgang (med traditionelt fremmøde). Endelig får de studerende senere mulighed for at gøre sig hands-on erfaringer med synkrone undervisnings- og læreprocesser.

Det bliver rigtig spændende at læse om de studerendes erfaringer og hvilke fordele og ulemper de ser ved en sådant format :-)

/Marianne

Støtte til arbejdet med bloggen

Gennem tiden har jeg udarbejdet flere mindre instruktionsvideoer til arbejdet med bloggen. Jeg har samlet nogle af dem i denne playliste:

  • Indsæt billede i et blogindlæg
  • Indlejr video på blog - via indsæt video
  • Indlejr 3. parts teknologi i et blogindlæg via html-kode

Alle tre fra efteråret 2017

Til sidst i playslisten to videoer af lidt ældre dato (2015), men jeg har taget dem med, da den første Opgave 1 forklarer  lidt om bloggens layout (tags, arkiv m.v.). Den anden Opgave 2 uddyber tanken om en rød tråd i bloggen via et valg af en læringsteoretisk problemstilling.

Intro og temaet: Samfund og dannelse

1. undervisningsgang på deltidsholdet

Som underviser er man altid meget spændt på første undervisningsdag med et nyt hold. Måske særligt denne gang, da holdet dels er meget mindre end ved sidste års opstart og dels fordi, jeg denne gang har trukket flere tiltag ud for i stedet at satse benhårdt på en god opstart af bloggen som e-portfolio.

Dagens agenda

Meget enkel og dog fyldt med en række opgaver og øvelser: 




De studerende - præsentationer

De studerende interviewede hinanden to og to og præsenterede derefter deres makker for de andre i gruppen udfra rammerne her:



En opgave som dels bryder isen og dels giver de studerende noget materiale til deres blog. Eftersom en af de efterfølgende opgaver var at præsentere en medstuderende på bloggen og linke til vedkommendes blog. Jeg har været en lille tur rundt på bloggene og har fundet et par eksempler på løsningen af opgaven hos Anne og Robert

E-portfolio

Teksterne der skulle læses til dagen af både Dohn & Johnsen (E-læring på web 2.0, siderne 13-32, 33-43) og "Portfolio - et lærings- og evalueringsredskab" af Højlund m.fl. har givet en indføring i, hvad, hvorfor og hvordan. Men Marianne og jeg har set gentagne gange at det er noget helt andet, når man selv skal forsøge at skabe en e-portfolio. Og sådan blev det selvfølgelig også her. Det var udforderende for alle.

Dels er der det tekniske, hvordan gør man? Dernæst er der udfordringen i at skrive, reflektere og argumentere i det offentlige rum. Det er ikke let. Men vi forsøger at fastholde ideen, da vi gang på gang oplever, at de studerende over tid får både færdigheder, viden og kompetencer om web 2.0

Vi tog afsæt i to opgaver, dels én der går meget på teknikken og dels en opgave, der kan støtte den studerende i at skabe en rød tråd gennem sine indlæg i bloggen.


Vi var faktisk også så privilegerede, at én af de studerende havde lyst at fortælle om sine tanker og overvejelser. Yderligere inspiration kan hentes hos sidste års studerende, hvor langt de fleste har skrevet om en læringsteoretisk problemstilling. Hvis ikke i begyndelsen af forløbet så i hvert fald til slut.

Samfund og dannelse

Den største udfordring lå sidst på dagen. Efter at alle havde fået etableret deres blog, skrevet lidt og linket ud til medstuderende (begyndende deltagelse i blogosfæren), tog vi efter et kort oplæg om samfund og dannelse fat i nogle af de udsagn som Tække & Paulsen har i deres bog "Udfordringer og dannelse i det digitale mediemiljø." (2013:17-47).

Den afsluttende opgaven


Trods sværhedsgraden - dels er emnet vanskeligt og dels blev de studerende bedt om at lave en kort video om emnet - så lægger der nogle bud. Jeg har fundet et par stykker hos blandt andet Bettina som påpeger, at det største problem nok er underviserne på EUD. Reidar vender blikket mod de unge, såkaldte "digitalt indfødte" og problematisere deres evne / manglende evne til at analysere, forstå og diskutere. 

Hvad er det vi gør?

Afslutningsvis vil jeg gerne pege på at Tækker & Paulsen, s. 32 nævner 6 dannelsesgrundtræk, som man bør lade sine studerende arbejde med i forhold til digital dannelse: 
  • Påvirke samfundet gennem digitale medier
  • Tage kvalificeret stilling til hvilke medier der er bedst til forskellige lærings- og arbejdsopgaver
  • Bruge medierne til at opbygge læringsnetværk og interagerer med omverden over nettet
  • Udarbejde projekter, der tager afsæt i medierne som epokal nøgleproblematik
  • Afprøve nye udtryksformer på nettet
  • Træne basale færdigheder og påkrævede dyder i relation til det nye mediemiljø.
Jeg har fremhævet de punkter med fed skrift, som vi i modulet helt sikkert kommer omkring! Så endnu engang - velkommen :-)

Nyt hold - introdag 18. januar 18

Torsdag d. 18. januar startede et nyt hold studerende på DigiTek modulet. Dette hold er deltidsstuderende og forløbet vil derfor strække sig over de næste måneder med afsluttende eksamen i maj 2018

Studerende - foråret 2018

Man kan følge de studerende via listen i højre side: Studerende - foråret 2018

  • Listen er i alfabetisk orden, titlen på den studerendes seneste indlæg ses umiddelbart under den studerendes navn.
  • Vi har i vores liste ændret navnene på de studerendes blogge til deres fornavn, både for at vi selv og I kan finde rundt, da mange titler går igen :-)
  • Nogle af de studerende har valgt at lukke deres blog, det kræver derfor, at du anmoder den studerende om tilladelse til at læse. Du skal som udgangspunkt oplyse den studerende om din g-mail, således at du kan inviteres som læser.

Tags og kommende indlæg

Når vi i foråret blogger om forløbene, vil vi forsøge at tagge (etiketter) med allerede brugte, således at når man ønsker at fremsøge noget om fx emnet evaluering får indlæg fra undervisningen på både tidligere og nuværende hold.

God fornøjelse :-)

Kort opsamling på efterårets to forløb

Som altid har det været en fornøjelse at arbejde sammen med de studerende på DigiTek. Efteråret bød på nogle afgørende udfordringer, eftersom vi samlæste heltids- og deltidsholdet.

Avancerede forløb og kvantespring

Men når det er sagt, glæder vi os over, at alle har bestået i løbet af efteråret. Nogle studerende har barslet med spændende og avancerede forløb med inddragelse af digitale teknologier. Andre har set i forhold til, hvor de var ved modulets start, taget et kvantespring.

Jeg vil i stedet for at fremhæve nogle bestemte, opfordre læserne til at gå på opdagelse i de studerendes blogge, som kan tilgås via oversigten i højre side: Studerende - efteråret 2017

Find eksempler

I oversigten er der ikke skelnet mellem heltids- og deltidsstuderende. Men de fleste af de studerende har lagt 3 indlæg ind i forbindelse med deres eksamen. Indlæggene er tagget (etiket) "eksamen" og består for de flestes vedkommende af 3 indlæg:

  • En læringsteoretisk problemstilling (blog del 1, jf. slide "Om modulopgaven")
  • Eksempel på et praktisk it-baseret produkt (blog del 2, jf. slide "Om modulopgaven")
  • Refleksioner over løsningen eller forslaget til løsningen af den læringsteoretiske problemstilling (blog del 3, jf. slide "Om modulopgaven")

Tillykke til de to hold :-)