Opsamling på dagens undervisning

På en historisk dag, hvor Dronningen her til aften talte til os alle i den danske befolkning, oplevede vi i eftermiddags, at digitaliseringen hyper-aktualiseres under de nye omstændigheder. Som næsten eneste fænomen, der udvikler sig eksponentielt hurtigere end den digitale og teknologiske udvikling, har vi i de sidste uger set Corona udvikle sig radikalt. En udvikling, der på vores område stiller nye krav til, at vi udnytter teknologien innovativt.

Hvis jeg skal forsøge at samle op på dagen, vil jeg fremhæve, at de fleste på holdet på trods af en kort tidsfrist fik frembragt meget relevante videoer, der kan anvendes i undervisningen på EUD. Jeg er virkelig imponeret over de frembragte resultater!

Den generelt stigende fokus på anvendelsen af video i undervisningen på EUD bliver understøttet af resultater og inspirationsmaterialer i projektet om digitale platforme og læremidler, jeg fortalte jer om i dag. Resultater fra projektet viser, at flipped classroom bliver mere og mere udbredt. Erfaringer på mange skoler viser, at flipped classroom frigiver tid til, at læreren i højere grad kan hjælpe og vejlede de elever, der har behov for det i selve undervisningen. Når eleverne har set og læst teori hjemmefra, kan selve undervisningen beskæftige sig med problemløsning, analyse, vurdering, refleksion mv. Med andre ord foregår den basale indlæring af fx begreber mv. hjemmefra, imens den mere komplekse læring, der udfordrer mere, foregår i klassen, hvor der er en lærer til at hjælpe. Muligheden for at understøtte læsning af tekster med videoer synes desuden at understøtte særligt elever med læsevanskeligheder, men også elever, der kan have svært ved at finde motivationen til at læse teoretiske tekster, kan have stor glæde af videoerne.

I projektet har min rolle blandt andet været at skrive en række inspirationspapirer – og ét af dem handler netop om brugen af video. Inspirationspapiret sætter fokus på, hvordan man kan anvende video didaktisk, fx i forbindelse med flipped classroom. Derefter beskrives en række relevante krav til produktion af videoer. Til sidst diskuteres det, hvad den øgede brug af video og flipped classroom betyder for lærerrollen.

Projektet anviser overordnet følgende 5 veje til kvalitet i undervisningen på EUD gennem digitalisering.



Klik her for at finde inspirationsmaterialer m.m. fra projektet
– og del og like meget gerne – da det sandsynligvis vil give værdi for flere, hvis det bliver udbredt på denne måde. Det har været en fornøjelse at møde er i dag – også selv om det ”kun” var online. Glæder mig til vi ses næste gang.

DigiTek og digitale læremidler

Fokus på video

Det var ikke det letteste emne med tanke på, at vi alle sad hjemme bag skærmen. 

Dagens oplæg og opgave


Endnu en online dag - forberedelse

Online med kort varsel


Vi havde ikke lige set det komme med endnu en online dag på holdet.

Som mangeårig konsulent for fjernundervisning eller netundervisning med de righoldige erfaringer jeg har derfra, ville jeg havde foretrukket at forløbet have være planlagt samlet fx med inspiration i professor Gilly Salmons righoldige materiale. Her vil man opbygge en progression i arbejdet med online teknologier, relationer og interaktion.

Kastet ud på dybt vand


I stedet måtte vi allerede torsdag i sidste (12. marts) give de studerende besked om indholdet af dagen i dag (17. marts). Vi valgte at fastholde den planlagte forberedelse, som tog afsæt i FLIP modellen / beskrevet i artiklen af blandt andre Kristian Kildemoes: En didaktisk model for Flipped Classroom i bogen "Flip din undervisning"

Eksempler på hvordan


Jeg har haft fornøjelsen af at deltage i et internt kursus med Kristian som underviser og har tænker jeg været tro mod principperne i FLIP / fase 1-3


3 videoer - til flipped


Jeg har udformet 3 videoer med afsæt i teksten af Kildemoes m.fl. Jeg har som i deres tekst taget afsæt i Microsoft Forms, det er sket af etiske overvejelser / svar dataene er under lås og slå på KP :-) Men man kan også anvende Google Forms på samme måde. 

Mine overvejelser i forbindelse med udformning af materialet har været et setup, der ser ud som følger:

Video 1 (max. 5 min.):  

Appetitvækker, video som et læremiddel i undervisningen.



Linket her går til en delbar og redigerbar kopi, hvis man har lyst til at tage afsæt i mit materiale: Kopi til redigering.

Video 2 (max. 5 min.): 

Afsæt Flipped Classroom, teksten "Flip din undervisning" kapitlet "En didaktisk model for flipped classroom”. Link til redigerbar kopi

Video 3 (max. 5 min.): 

Kort præsentation af hvad et storyboard. Link til redigerbar kopi

Resultaterne

I går middags var der ikke så mange, der havde svaret på spørgsmålene men i morges lå, der godt 20 svar (holdet er på 38 deltagere). Interessante svar som vi kunne havde drøftet i undervisningen f2f. Vi havde valgt ikke at gå dybere ind i svarerne eftersom vi i dag er begrænset både af båndbredde og tid. 


Dagens opgave - Padlet eller Thinglink


Padlet

Der er kommet mange fine og spændende eksempler på brugen af Padlet:

Gruppe 7 - Uffe, Casper, Henrik og Lars
Gruppe 2 - Benjamin, Lene, Rasmus, Kira og Emilie
Gruppe 5 - Peter, Linda, Jes, Renata og Kenneth
Gruppe 1 - Andre, Bjørn, Anders og Palle
Gruppe 3 - Evy, Johnni, Patrick, Rikke og Jeanette
Gruppe 4 - Claus, Flemming, Sune og Christoffer

Thinglink

Også Thinglink har været i spil i dag, de flotte eksempler kan ses her:
Gruppe 8 - Søren, Thomas, Andreas, Theis
Gruppe 6 - Søren J., Jan H., Anja, Thomas R og Kathrine

Hvilken hektisk dag :-)

René og jeg har lavet en lille video som vores opsamling på vores indtryk af dagen. Vi ville gerne sige meget mere, men har lagt den ramme, at interviewet ikke må vare mere end 5 min.



Og i al hastværk kan I også se, at vi har en klassisk fejl - vi skulle selvfølgelig ha´ vendt kameraet.

Kommenter gerne :-)

Online dag - forberedelse

3. marts - studiedag for de studerende

På dette modul har vi fornøjelsen af at få muligheden for at initierer nogle studiedage. Det betyder selvfølgelig ikke, at de studeendes arbejde med studiet på modulet er begrænset til disse, men vi har som undervisere en mulighed for at pege på nogle specifikke områder, som vi mener de studerende med fordel kan bruge noget tid på i studiegruppen. Vi er også meget bevidste om, at ikke alle studerende har muligheden for at mødes på netop på denne dag. Men det forsøger vi at tage højde for i de opgaver, vi beder dem løse.

På studiedagen d. 3. marts bad vi de studerende eksperimentere med at mødes online. Vi stillede en række digitale værktøjer til rådighed: Link til Adobe Connect, en video om funktionerne i Adobe Connect og mulighed for at kontakte en underviser (mig, Hanne)

Rødglødende mail / telefon

Det blev en hektisk formiddag for mig, min mail var rødglødende og jeg måtte også i gang med mobilen. Jeg glædede mig over den megen aktivitet, da det må betyde, at de studerende er godt klædt på til vores online dag.

Samarbejdet i grupperne 10.marts

Udover at eksperimentere med mulighederne i Adobe Connect, bad vi de studerende i deres respektive eksperimentgrupper (som er lig deres studiegrupper) aftale, hvordan de vil samarbejde d. 10. marts, hvor online dagen skal løbe af stablen.

Men det betød også, at flere efterspurgte, hvad indholdet af online dagen var. Det havde vi ikke lige tænkt på at melde ud. Men jeg kan selvfølgelig godt se, at kan være vigtigt at vide det... ellers kan det godt være svært at tilrettelægge sin arbejdsindsats i detaljen, hvis man har brug for det.

Ramme for online dagen 10. marts


Herunder det vi meldte ud d. 3. marts for indholdet af online dagen - det bliver meget meget interessant at se, hvordan dagen kommer til at forløbe.






Praktikudfordringen

Liste over direkte links til de studerende praktikumudfordring.  Herunder har jeg kun listet de, hvor der umiddelbart kan søges på "praktikum" i deres blog. Jeg er også klar over, at ikke alle har valgt at gøre deres udfordring tilgængelige på bloggen.

Men de praktikumudfordringer / problemstillinger som vi har adgang til via denne hurtige søgning, er utroligt spændende at læse :-)

Mit håb er, at I kan blive inspireret af hinanden, når I kikker rundt i de mange udfordringer. De der har udfordringer som er nogenlunde ens kunne måske også overveje at arbejde sammen i forhold til løsninger / modulprøven.

Vi har tidligere på DigiTek kaldt praktikumudfordringen for en læringsteoretisk problemstilling. Tidligere opsamling på dette nøgleord blandt de studerende på DigiTek kan blandt andet ses i en noget alternativ form hos 2017-holdet eller holdet som gik foråret 2019, hvor vi også arbejdede analogt i forsøget på at indkredse en problemstilling.

Koblingen mellem teori og praksis

Tanker om udfordringer på dette felt finder man hos André

Inddragelsen af digitale teknologier

Hvordan inddrager man digitale teknologier i forbindelse med specifikke praksisser. Det interesserer flere sig for: Bjørn -

At nå alle elever

Digitale teknologier som en mulighed for at støtte eleverne
Hvordan når man rundt til alle eller støtter alle i deres læreproces? En udfordring der kan udmønte sig forskelligt og som flere kikker nærmere på: Rasmus - Emilie - Kira - Christoffer - Jes - Linda - Anja - Henrik - Lars - Søren S.

Hvem vil eksperimentere med portfolio?

Det er der faktisk nogen stykker der gør eller har gjort sig tanker om, hvordan de kunne anvende portfolio-pædagogikken. Fx. AndersPalle

Fokus på digitale læringsplatforme

Flere har mere eller mindre bundne opgaver. Overalt er skolerne i gang med at anvende digitale platforme som Moodle, Itslearning m.fl. Det rejser en række udfordringer både for lærere og elever. Nogle af jer har valgt at se nærmere på det: Johnni - Søren S.

Evaluering - hvad, hvorfor og hvordan?

Udfordringen optager Claus

Flipped i forskellige former

Digitale teknologier som en støtte for elevernes eller en vikars forberedelse til undervisningen er et fokus hos Jes - Peter - Casper - Andreas