Overvejelser om brugen af bloggen fra et underviserperspektiv

Afslutning af efterårets hold


De tematiserede undervisningslektioner er ved vejs ende. Der er desværre ikke skrevet meget på bloggen i forbindelse med vores arbejde med disse, hvilket flere studerende også har kommenteret. Desværre oftest som en kommentar til ikke at kunne se et formål med at blogge.

Et koncept og ejerskab til det

Vi har været 3 undervisere på. For mine kollegaer er konceptet med at blogge nyt og de er måske knapt så begejstrede for ideen som Marianne og jeg. Og desuden tager det også ekstra tid. Den har sandsynligvis ikke altid været til rådighed og hvis den har, har det stadig været vigtigt, at det har givet mening at bruge tiden på at blogge. Der mange flere faktorer der helt sikkert har spillet ind, men jeg tænker, at vi fremadrettet bør drøfte dem internt i vores overvejelser om brugen af bloggen.

Et sårbart koncept

Den manglende begejstring eller tid eller... jeg ved det ikke, da vi har ikke drøftet årsagen. Men konceptets sårbar viser sig på den måde tydeligt. Det er ikke let at overtage andres ideer og det er absolut ikke tanken, at én underviser skal følge op på om kollegaer kan eller vil bidrage.

For mig har det været lidt anderledes at varetage mine undervisningsgange, eftersom jeg tidligere har brugt Mariannes indlæg, som et afsæt for min egen planlægning og vejledning. Jeg har med andre ord haft et andet og langt tydeligere billede af, hvad der er foregået på de temadage, hvor jeg ikke har undervist.

Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville opleve det som et så stort tab, eftersom mine kollegaer har været søde til mundtligt og via mail at orientere om deres del af undervisningen. Men nu, hvor jeg ser tilbage på forløbet, kan jeg konstatere, at for mig har det føltes som langt mere diffust end tidligere at være en del af et underviserteam, der blot har nogle få undervisningsgange.

Evaluering af at blogge

Jeg kunne ønske mig, at vi i forbindelse med fremtidige forløb på DigiTek tager vores koncept op til revidering på grundlag af de erfaringer, vi nu har gjort gennem de sidste år, sammenholdt med de tidligere, hvor vi har blogget med succes.


Vejledning efteråret 2019

Optakt til modulprøven

Det er altid spændende, i min optik, når de studerende går i gang med at arbejde med oplægget til deres modulprøve. Jeg har gennem tiden mødt mange interessante udfordringer og tanker om, hvordan de kan håndteres. 

I vejledningen forsøger jeg at udfordre deres tanker om og deres valg af løsningsforslag. En af de vigtigste opgaver for mig er, at de studerende ikke "kun" kommer med løsninger, men også kan begrunde hvorfor, og at de kan forklare alle de mellemregninger, der ligger bag de trufne valg. 

Prøveform 8

Vi har som på de tidligere forløb valgt synopsis og et praktisk produkt.

1. og 2. vejledning, indhold og form

Til vejledningen har vi, også som tidligere, valgt at dele den op i to gange á ½ time og som vi har rammesat.


Afsættet for især 1. vejledning er som vist herover, de studerendes problemformulering. Et afsæt, som de studerende løbende har blogget om, så både jeg, medstuderende og medunderviserne kan inspireres og vi kan videndele.

Indlæggene eller posterne i de respektive blogs har for de vejledninger, jeg har gennemført i løbet af sidste uge, fungeret meget fint. Jeg har haft et godt indtryk af, hvad den studerende interesserer sig for og ønsker at arbejde med. Og jeg har kunnet henvise deres medstuderende til at kikke med.

Til vejledningen hos mig har vi brugt mindmapping flittigt, forstået på den måde, at vi har skrevet problemstillingen i stikord på tavlen, hvorefter vi har brainstormet udfra de tanker, som deres indlæg til 1. vejledning har indeholdt.

Jeg har taget et foto af samtlige "tavler", på nær vejledning hos Pierre, da vejledningen her foregik via Skype, med afsæt i hans case. I forbindelse med online vejledning, bør jeg fremadrettet overveje at udnytte en online whitboard.

DigiTek 25. sept. 1. vejledning

Til 1. vejledning havde de studerende lagt deres forberedelse ud på bloggen med afsæt i denne rammerne for første vejledning. Link til 1. indlæg for 1. vejledning: LarsAnders KAnders A.,
Morten (blog, indlæg?), Louise og Dan og vores fælles brainstorm

e-læring - 6. undervisningsgang v. Hanne

Dagens oplæg


Oplægget er rettet til, så det afspejler, hvad der skete :-) Vi brugte fx længere tid på at drøfte nogle af emnerne end jeg havde forventet. Desuden lavede Jørgen og jeg en aftale undervejs, om fremlæggelser af den afsluttende opgave på 7. undervisningsgang. I forbindelse med opgaven udleverede jeg "7 veje til bedre digitale læringsforløb" som inspiration.



Eksperimenter

Jeg siger gerne og ofte, at undervisningsrummet på forløbene i DigiTek er et eksperimentarium. Med det mener jeg, at vi undervejs gerne skal både eksperimentere med teknologierne og forholde os til anvendelsen af dem. Men også at vi skal et skadestik dybere, vi må forholde os til og drøfte, hvad anvendelsen af digitale teknologier kommer til at betyde for de andre didaktiske tiltag, vi vælger at benytte, når vi tilrettelægger, gennemfører og evaluerer undervisningen.

Synkrone muligheder


Og vi har set på og eksperimenteret med flere synkrone teknologier i dag: Adobe Connect, Skype og Google Hangout. Hvor vi ved i forbindelse med sidstnævnte kikkede på nogle af de erfaringer jeg har fra deltagelse i en MOOC ved MoMACoursera - mit fokus var specifikt på, hvordan de håndterede de synkrone møder gennem Google Hangout.

Begrebet e-læring og paradigmer


I dag har vi drøftet de forskellige definitioner, der er på begrebet e-læring.

Vi har også drøftet forskellen mellem et læringsmiljø (tid, rum og platform) og et undervisningsdesign samt de paradigmer som ligger bag de strategiske, som fx munder ud i, at en uddannelsesinstitution vælger at arbejde med fx Blended Learning. Og det undrer mig, at de studerende hver gang næsten uden undtagelse giver udtryk for, at de beslutninger, der træffes på det strategiske niveau ofte er meget meget langt fra deres daglige praksis og til tider kan være næsten umulige at følge.

Som afsæt for nogle af drøftelserne har vi benyttet os af, de spørgsmål som "Kan vi lære af de andre?" fremhæver som væsentlige på de tre niveauer (strategiske, taktiske og operationelle) i forhold til at drøfte implementeringen af e-læring.

LMS - et eksempel


Louise var så frisk at dele sit undervisningsforløb i Moodle med os, og forklare hvordan hun havde tilrettelagt forløbet og ikke mindst hvorfor.

Det bragte os vidt omkring også til spørgsmålet om, hvordan man kan komme i gang, hvis man ikke har det store kendskab til forskellige digitale teknologier

Hvilke teknologier, hvor og hvornår

Flere og flere steder abonnerer man på Studietube, man får adgang via sit UNI-C login. Men selv uden et login kan man se de vejledninger, der ligger til de enkelt apps.

Når man fører musemarkøen over en app popper teksten "Lær mere" op.

Vi så også på Apps til opgaven, et af de andre steder, hvor man kan blive guidet til forskellige digitale teknologier.

Om bloggen

Der er tilsyneladende ikke den store begejstring for at blogge. Det er vanskeligt for de studerende at se formålet med bloggen som et refleksionsredskab og som et sted, hvor vi kan videndele. Flere understregede og det er også min erfaring, at det skal faciltieres MEGET af underviserne i begyndelse. Spørgsmålet er om et heltidshold ganske enkelt ikke har tilstrækkelig tid til at også at blogge, når der til tider kun er 1 dag til næste uv.gang.

Dag 3 og mere om e-didaktik og e-didaktisk overvejelsesmodel

Som opfølgning på dagen om didaktik og e-Didaktik har jeg linket til oversigt over digitale læremidler. Her præsenterer Palsgaard, som tidligere arbejdede hos e-videnscenter, henved 20 forskellige teknologierne fx. indtal kommentarer i en tekst. Han præsentere også nogle af tankerne bag den e-didaktiske overvejelsesmodel som vi arbejdede med på dagen.

2. uv.-dag - DigiTek og læringsteori

2. undervisningsdag på heltidsholdet og mit første møde med holdet. Det er et dejligt lille hold med 11 studerende, så der er tid til at komme omkring alle med teknisk support og tid til at alle kan få en stemme i vores dialoger.

Dagens oplæg

NB 

Som en lille service ligger mit oplæg også i holdets fælles Google Drev (linket ligger i Intrapol / holdet / Link). Hvis du som studerende gerne vil indlejre oplægget/slidene kan du følge Mariannes vejledning.

Poster om temaet læringsteori


Vi har tidligere arbejdet og blogget om temaet: DigiTek og læring. Et dyk ned i indlæggene uddyber, hvordan vi har arbejdet med teorierne omkring læring. Her er specielt det hold, som arbejdede online i 2018 interessant. Der var der tale om et online forløb for kun den ene dags undervisning. Marianne har skrevet en fin opsamling af erfaringerne. De studerende skrev desuden væsentligt mere på deres blog (en del af konceptet), end de studerende vi har f2f.

... og udfordringer

Et kik på de overvejelser vi, som undervisere, har gjort i forhold til den teknologi, der har været inddraget på 2. dagen, peger på nogle nogenlunde enslydende udfordringer for de studerende.

2017 hvor vi samlæste to hold (ca. 40 studerende), arbejdede vi både med Thinglink og Padlet. Vi  differentierede mellem de studerende gennem en gruppesammensætning af øvede/selvstændige og en gruppe, som udtrykte et ønske om håndholdt vejledning.

I 2019 blev forløbet igen afviklet som f2f undervisning i foråret for et heltidshold og deltidshold. Sidstnævnte havde en række tekniske udfordringer med brugen af Thinglink, der ligger derfor en række tips og tricks i denne post, som stadig er brugbare.

Blogen som et praktisk produkt - opsamling

I oplæggets slide 3 ridser jeg en række elementer op, som "bør" være en del af bloggen. Jeg har på  holdet i foråret 2019 suppleret det med en lille rundtur og en samlet kommentar til de studerende. Jeg vil afholde mig fra det på det nuværende hold, da jeg tænker, at dels designerne for, hvordan det "bør" være og den udleverede guide med tilhørende videoer samt tidligere med indlæg/teknisk support og de efterhånden mange andre studerendes blogge kan støtte og inspirere.

Refleksion

Fremadrettet tror jeg, at vi skal være betydeligt mere obs på at gøre de studerende opmærksomme på, at første studiedag er rammesat med fx oprettelse af bloggen og en gennemarbejdning af teknikken bag det at blogge.

På dette hold er lysten til at skrive (for nogle) ikke så stor og det får mig til at overveje, om vi ikke skal gøre langt mere ud af at præsentere det udvidede tekstbegreb - multimodale tekster.

Dagens opgaver og øvelser

Samfund og dannelse i EUD

Opsamling på uv.dag 1, se slide 5. Vigtig at forholde sig til, når vi skal arbejde med digitale teknologier fordi det kan svare på spørgsmålet hvorfor? Anders K kommer med dels nogle praktiske bud og et svar på, hvorfor det er væsentligt i hans praksis, hvor Morten peger på elevernes kultur som en medspiller her. Jim peger på nogle overordnede samfundsmæssige grunde. Mikkel repræsenterer et erhverv, som er digitaliseret i stor udstrækning, men han ser ikke, at det gør udfordringerne mindre. Pierre forholder sig til de to dannelsestraditioner, der er i spil.

Læringsteoretisk problemstilling

Vi benyttede cafemodellen, se slide 9. Jeg benyttede samme fremgangsmåde i februar 19 og har kun gode erfaringer med den. De studerende får italesat deres udfordring og de er fantastiske til at give hinanden gode ideer og vi brugte tid efterfølgende på, at hver især kunne notere den respons de havde fået ned som en kommentar til deres indlæg på bloggen om deres problemstilling, som fx Anders A eller Louise. For os som undervisere er det en stor hjælp til at se, hvor vi kan støtte bedst muligt.

Tinglink - eksempler fra holdet

Susanne har brugt teknologier som hjælp til at huske betegnelserne på specifikke faglige værktøjer, nogenlunde det samme gør Dan, her er det enkelte værktøjs delelementer, der forklares. Lars forklarer 4x20 reglenm og Thomas har nogle ideer (tror jeg) til, hvordan man kan arbejde visuelt med en klaret tomatsuppe.

Nye studerende - nye blogge

Efteråret 2019

I august - oktober har René, Jørgen og jeg et heltidshold, dvs. et forløb på 33 dage m. 7 uv.-gange. Holdet følger en lektionsplan med de samme temaer, som vi har arbejdet med i foråret 2019 på henholdsvis deltids- og heltidsholdet:

  • DigiTek og samfundsudvikling og dannelse
  • DigiTek og læring
  • Digitek og didaktik
  • Digitek og differentiering
  • DigiTek, transfer og samarbejde
  • DigiTek og e-læring

Blogs - som refleksionsværktøj

Holdet blogger også denne gang, det er en støttende redskab til de studerende, som vi og specielt jeg har arbejdet med i en del år. I 2017 indførte vi på NCE bloggen som en del af konceptet for modulet "Digitale teknologier i de erhvervsrettede uddannelser". Vi skrev dengang i vores udbudskatalog om tiltaget:

"Modulet er tilrettelagt omkring opbygningen af en digital blog, der fungerer som e-portfolio igennem uddannelsesforløbet. I bloggen arbejdes der med udgangspunkt i en læringsteoretisk problemstilling fra din egen praksis. Undervejs får du mulighed for at afprøve forskellige typer af digital teknologi, som du så efterfølgende skal reflektere over på bloggen i forhold til egen praksis og med udgangspunkt i den litteratur, der præsenteres på modulet.

Modulet giver dig dermed teoretiske og praktiske værktøjer, der kan understøtte forandring af din praksis. Formålet med at arbejde med digitale teknologier er således at imødekomme din problemstilling fra praksis."

Heltidsholdet har 1 studiedag før første undervisningsgang, hvor de som en del af forberedelse bliver bedt om at oprette en blog på blogger.com med afsæt i denne guide

Vi har valgt blogger.com fremfor andre blogteknologier, da den er mindre kompleks, dvs. ikke rummer så mange muligheder, som fx WordPress. Blogger.com har fx backstage et mere overskueligt Layout, hvor det i store træk er drag and drop.

På første undervisningdag følges der op på arbejdet med bloggen og der arbejdes med det pædagogiske afsæt for bloggen udfra tankerne i sliden herunder:



De studerendes blogge og underviserbloggen

Lig de tidligere hold, har vi listet de studerendes blogge i en blogliste (gadget) til højre i vores blog. Der er nu mere end 100 studerende som vi på den måde kan videndele med.

Tanken med underviserbloggen er at danne HUB eller knudespunkt for holdets blogge og dermed skabe grobund for, at der kan dannes en blogosfære.

Tidligere poster/indlæg om nye hold, kan ses her

Uv. 6 - DigiTek - E-læring


Så kom vi endelig frem til E-læringen.

Og hermed også diskussionen om hvad forskellen er på E-læring og Blended Learning.

Konsensus er at E-læring er overordnedet til BL, da spændet i E-læring går fra ren online kurser (fx. MOOCS) til blended forløb til it-understøttede aktiviteter i den fysiske tilstedeværelse.



Vi talte om særligt fokus på at strukturere sin undervisning, når man rykker ud online, da man ikke bare kan justerer og ændre løbende.

Herefter gik jeg online og holdt oplæg om Gillys Salmons 5-step model og E-tivites.
Efter frokosten fortsatte vi med UCLs ABC model som redskab til planlægning/omstrukturering af Blended Learning.


Af teknologi arbejdede vi denne gang med Telekonference-redskaber (Adobe Connect og Google Hangout).


Der var bred enighed om, at det kunne være et potentielt redskab, men erfaringerne viste også, at meget kunne gå galt og der var en række elementer som skulle være på plads for at lykkes godt.

Læren er at grundig forberedelse og øvelse, nok ville gøre en meget stor forskel.

Uv 5. - DigiTek og Transfer og samarbejde

I dag fik vi rundet emnet - Transfer.

Hvad er det egentligt for en størrelse og hvad kunne vi bruge den til?

Transfer opdeles groft i to elementer nær- og fjerntransfer, og kan anvendes i sammenhæng mellem uddannelsesinstitutionerne og praksis.

Her er det begges organisationers opgave, at nærme sig hinanden gennem gennemsigtighed, så transfer understøttes. Fx gennem at eleven kan se, mening i hvad som sker på skolen, får liv ude i praksis, men omvendt også at læringen ude i praksis hænger sammen med det lærte på skolen.

Transfer sker altså vandret... mellem skole og virksomhed

Men transfer kan også ske lodret inden for skolen eller virksomheden. Fx. når der læres en model til analyse af en tekst. (nær), som som kan bruges til analyse af en anden type tekst eller til at analysere et helt andet medium eller situation (fjern).

Uanset hvad, så er transfer begrebet værd at kigge på, fordi det giver en forklaring på, hvad og hvordan ting læring ved og knytter an til både læringsteori og didaktisk planlægning.

Af redskaber kiggede vi på delt dokument (Google docs) og samarbejdsplatformen (Slack).
Det ene et tekstbehandlingsprogram som forholdsvist let kan deles til seeere og medforfattere, det andet en mere kompleks platform, hvor man som i en Facebook tråd/gruppe kan kommunikere og dele information og filer og anvende telekonference.



Begge programmer kunne sammen med evt. Blog evt. anvendes i brobygningsarbejdet mellem skole og virksomhed.

Åhh, ja og så har vi tilgode, at få afklaret hvad præcist der menes med: "longitudinalt kvasieksperiment" :D

Stødte sjovt nok delvist på det igen dagen efter... Så det lever derude... ;)



Uv 4. - DigiTek og Differentiering


Dagen stod i den svære differentierings navn. Let at synes om, udfordrende at praktisere godt.

Konsensus var, at de fleste differentierer naturligt i undervisingen, men at den ikke nødvendigvis er bevidst. Tavs viden om differentiering. Det kan teorien og modellerne hjælpe til med, at gøre en endnu mere bevidst om.

Et andet refleksion bestod i, udfordringen med at differentiere ned i elevniveauet med at kende til eleverne og hvad de individuelt skulle have eller hjælpes med for at blive bedre. Her er tiden til at opnå kendskab til den enkelte helt klart en udfordring, men det er nødvendigvis heller ikke sådan det behøver at være helt ned på individniveau.

En tredje refleksion var på baggrund af Blooms Taxonomy. Hvor undringen bestod i, om det ikke var lige så godt, at kaste eleverne direkte ind i øverste lag (eksperiementerende) som, at bygge op fra bunden? Og kan man overhovedet tale om, at nå de øverste lag, hvis der er tale om meget fastlagte faglige mål? Det kunne man måske godt. Fx. i forbindelse med at tænke ud over det helt basale som fx. at montere en el-installation. Er det med korrekt ledning, er det æstetisk, kunne man have valgt andre materialer og kunne det gøres mere effektivt?

Vi arbejdede med filmredigering som teknologi.

Her anvendtes KineMaster på mobilen, men det kunne i lige så høj grad, være alt muligt andet.



Et godt eksempel på undervisningsdifferentiering. Nogle skulle have meget hjælp, andre lidt, nogle selvkørende og eksperimenterende og andre ville vide, hvad de skulle, nogle satte sig naturligt i par, andre alene, nogle vidste lidt i forvejen andre intet. Og i midten af "kaoset" underviseren, som var så heldig, at der trods alt kun var 10 studerende... Men heldigvis kun en telefon som virkeligt drillede...
Også et godt eksempel på anvendt Blooms Taxonomi. Nogle gik nærmest direkte ud i afprøvning, mens andre ville have de mere grundlæggende ting på plads først.

Jeg fik selv allermest at tænke over i forhold til differentiering, læring og stilladsering af undervisningen, af den studerende som havde mest svært ved det. Så tak for tålmodigheden med mig til vedkommende :)



Uv. 3 - DigiTek - Didaktik

Så kom vi til den herlige didaktik og vi fik både drøftet gamle didaktiske kendinge som Hiim og Hippe, men også nyere modeller med inddragelse af teknologien.


Et spændende punkt var om hvor vidt der skulle anlægges et teknologi-didaktisk perspektiv, når man fx. anvendte højteknologiske apparater. Eks. vis en laserskærer.

Andre udfordringer bestod i nøje fastlagte læreplaner med fastlagte mål og meget lidt tid til at udføre eller eksperimentere.

Vi arbejdede med både QR koder og video, hvor der var konsensus om at video-mediet var svært at komme udenom i en undervisningssammenhæng.

Et tankevækkende udsagn var, at det var meget grænseoverskridende at filme sig selv, mens det var det man ofte bad eleverne om at gøre.

Uv. 2 - DigiTek - Læringsteori

Anden undervisningsgang 29.4.2019

Omdrejningspunktet for dagen var læringsteori herunder særligt Illeris, Wenger og Kolb.

Et spændende punkt for drøftelser gik i særlig grad på Kolb. Kan man forestille sig, at Kolbs oplevelse/erfaring kan erstattes af en video med en gældende situation, som den lærende skal forstille sig? Der var blandede holdninger, men jeg mente nej, da nuancerne fra den virkelige situation, aldrig ville kunne erstatte den virkelige subjektive erfaring.

Et andet godt spørgsmål var, hvad er egentlig forskellen på pædagogik og didaktik.
Mit svar her ville være, at lidt simplificeret, så er pædagogikken giver svar på hvorfor og overordnet og omhandler: Menneskesyn, opdragelse, uddannelse og undervisning.

Didaktik er den udførende del, eller hvordan og omhandler: Mål, indhold, metode.

Af digitale redskaber arbejdede vi med henholdvis Thinglink og Padlet.

Uv.1 - Digitek - digital dannelse og læring

Uv.1 - DigiTek - Digital dannelse og læring


Hovedfokus til dagens tema var naturligvis drøftelsen om, dels hvad er digital dannelse og hvad er digital læring?

Derudover drøftede vi, om man kunne tale om en særlig EUD dannelse?

Der var konsensus om, at man som uddannelsesinstitution har en forpligtigelse til, at hjælpe sine elever med at kunne begå sig i samfundet og i særlig grad et samfund som bliver mere og mere digitalt.

Der var også konsensus om, at det digitale i høj grad er blevet en del af EUD, men at visse af eleverne skulle hjælpes til at se værdien af at kunne begå sig digitalt. Både i forhold til at være person men også på sigt til at kunne varetage nye faglige områder.

Bloggen blev introduceret og var ny for en del kursister. Vi håber på, den vil blive flittigt brugt, så man dels får materiale til sin portefolio, men også i forhold til vidensdeling på holdet.


Eksamensvejledning foråret 2019

Vi følger denne fremgangsmåde i forhold til vejledning:

Og jeg har fået lov at vise, hvad der kom ud af vejledningen med Tim. Vi fik tegnet nedenstående i løbet af vejledningen på beggrund af Tim´s indlæg til 1. vejledning.


Evaluering og feedback

dagens tema og holdets sidste undervisningsgang. Herunder ses dagens oplæg og dette link går til et tidligere hold, hvor vi har arbejdet med sammen tema, og hvor jeg har skrevet en uddybende opsamling på emnet.



Det interessante er, at selvom temaet er det samme, sker der en udvikling af arbejdet med temaet, dels grundet inspiration fra de studerende og dels på grund af den løbende forskning / udvikling i undervisningsverdens holdning til evaluering og feedback.

Dagen var ingen undtagelse, men desværre var der også en vis afmatning. Det virkede som om påskeferien havde sat sine spor :-) Desuden tror jeg også, at det gode vejr udenfor trak voldsomt.

Overvejelser for fremtidig undervisning

Kahoot

Fremadrettet giver det ikke mening at arbejde med Kahoot, eftersom de fleste har gode erfaringer med teknologien. Vi kunne i stedet gå over til at lade nogle af de studerende præsentere deres egne Kahoots og de didaktiske overvejelser, der ligger bag deres brug. Umiddelbart lader det til, at eleverne er begjestrede, men at underviserne mest anvender teknologien som en icebreaker. Det kunne være interessant at få belyst, hvordan teknologien kan undestøtte læring hos holdet og den enkelte. Hvilke didaktiske greb kan man anvende?

LMS (Learning Management System)

Efterhånden er mange skoler kommet på en læringsplatform (LMS), hvor der er integreret forskellige former for evalueringsteknologier. Det er derfor interessant at drøfte, hvordan og hvorfor de bruges. de eksempler, der hidtil er blevet præsenteret af mine studerende retter sig mod summative test / evalueringer med henblik på standpunktskarakter. En tendens som ligger i tiden, hvilket også tydeligt fremgår af den mentimeter, som vi startede lektionen op med.

Her fremgår det tydeligt, at de studerende ser evalueringen som lig karakter. Det er dog interessant, at der også er andre opfattelser i spil: læring, motivation samt tilpasning af undervisningen, hvor sidstnævnte retter blikket mod underviseren. Se mine tidligere kommentarer effekt af egen undervisning.

Eksamen - vejledning

Den sidste del af dagen brugte vi på at drøfte eksamen og vejledning. Forberedelsen til vejledning vil fremgå af de studerendes blogge med overskrifterne: Vejledning 1 og vejledning 2.

Tanken bag at de studerende skal lægge materialet til deres vejledning i bloggen er videndeling.

Hektisk dag med mange bolle i luften

Reflektioner på en hektisk dag, hvor vi afprøvede magt og meget og fik nogle gode drøftelser om e-læring og didaktisk design.

Feedback

I den første lektion samlede vi op på uv.dag 5 med temaet Transfer og samarbejde. Grupperne fremlagde deres bud på løsning af en valgt transfer udfordring fra egen praksis.

Karina´s bud ligger som en video på hendes blog - jeg noterede mig blandt andet, at Karina pointerede, at transfer og motivation er tæt sammenknyttede, hvilket denne forskningsrapport også understreger. Karina henviste også til Fimme-metoden som blandt andet uddybes på en underviserblog fra to undervisere på KVUC.

Kenneth fremlagde på sin gruppes vejne. De havde taget afsæt i Kenneths praksis, arbejdet som underviser af fængselsbetjente. En helt anden verden, hvor der er en række begrænsninger i forhold til fx at lade elever filme praksis eller benytte SoMe i deres daglige arbejde. Kenneth viste en lille video "Kontrolleret sideleje - mindst mulig indgriben" og forklarerede ud fra didaktikkens 9 hv.-ord om de tanker, der ligger bag inddragelsen af videoen i undervisningen.

Hands on 

I forbindelse med de synkrone muligheder, afprøvede vi både hold-undervisning med læreren på distancen gennem brugen af Adobe Connect. Gruppearbejde med læreren online vha. Google Hangout. Samt eksempel på Skype invitation med henblik på vejledning.

Det er ikke første gang jeg afprøver sådanne tiltag og de erfaringer vi gjorde os er ikke meget anderledes end de, jeg tidligere har skrevet om:

  • Google Hangout – DigiTek hold 2015, "Du glemte pauserne” ​og et senere hold, hvor vi eksperimentere knapt så omfattende.
  • Ekspriementer i forbindelse med Google On air / MOOC​, egen deltagelse i et forløb, hvor erfaringerne med teknologien er beskrevet her.
  • Adobe Connect - DigiTek hold 2014​, en hel dag online.

DigiTek og e-læring

Oplæg til dagens lektioner

I dag skal vi gå online af flere omgange via forskellige synkrone teknologier: Skype, Adobe Connect og GoogleHangout. I skrivende stund driller Adobe Connect en lille smule, men det får vi styr på inden kl. 9

Synkrone muligheder

Hvad skal vi være specielt opmærksomme  ved synkrone sessions? 

Bidrag til listen. Skriv 1-3 forslag som en kommentar til indlægget. 

Arbejd med QR-koder

Kort intro til QR

Hvad er det og hvordan gør man 

En lidt ældre (2014) men stadig aktuel kort video (4:44) om, hvad en QR-koder er og hvordan man generer en QR-kode vha. generatoren goqr.me





Indlejring på bloggen

Kort video (1:30) som viser, hvordan man indlejre en QR-kode på sin blog.



Tidligere erfaringer

Jeg har tidligere arbejdet massivt med QR-koder i forbindelse med undervisningen. Indlægget her fra 2014 giver en række eksempler på, hvordan mine studerende greb opgaven an.

I denne blog er der også tidligere skrevet om vores arbejde med QR-koder, søg fx i arkiv på QR

En af mine tidligere studerende Erling kombinerende QR-koder og instrukstionsvidoer på en elegant måde, forarbejdet til dette kan se i dette indlæg.

Transfer og samarbejde

Dagens oplæg


Inspiration 

Det meste af dagens undervisning og materialet dertil er kraftigt inspireret af et forskningsprojekt om "IKT og transfer i EUD" ved min tidligere kollega Marianne Riis m.fl.
Projektet, som er nyligt er afsluttet, har læbet gennem et par år (2015-2018). En beskrivelse af processen og en række udgivelser i den forbindelse kan læses på bloggen. Dagens undervisning har især taget afsæt i de to udgivne magasiner.

Opgaven fra Niels Henrik (uv.gang 4)

Der var nogle hængepartier fra sidste undervisningsgang, se slide 4, som jeg havde lovet at samle op på. En anden gang bør det kraftigt overvejes om det er en god ide.

Men Nis bød ind med et spændende eksempel på en opgave, han arbejder med i sin praksis: Analyser af hvornår anvendelsen af softwarerobotter kan indgå i specifikke arbejdsrutiner. Nis og hans team har i den forbindelse fremstillet en række kortere videoer, der skal indgå i en foranalyse til arbejdet med sådanne "robot-processer". Formålet med videoerne er at støtte eleverne i at blive klogere på, hvordan man lokaliserer rutiner, som evt. kan overtages af softwarerobotter (RPA).
Opgaven løses i samarbejde med CIU. Nis uddyber emnet i sin blog.

Nis ønskede holdets tilbagemeldinger på, hvordan vi så mulighederne for at inddrage videoerne i Flipped Learning eller Flipped Classroom, Det affødte en interessant diskussion, som blandt andet kom rundt om:
- elevforudsætninger
- muligheder for flipped afhængigt af de forskellige uddannelser forskelligheder, jf. håndværksfagene versus de merkantile.
- forskellen mellem flipped classroom og flipped learning.

1. øvelse - hvad forstår vi ved transfer?

Holdet består af praktikkere, som har udfordringen skole - praktik present i deres dagligdag. Øvelsen (se slide 4) gav anledning til uddybning af emnet, se fx Søren og HamidBirgitte og Maria eller Erik og Maria.  Og der blev givet flere konkrete eksempler på og ideer til, hvordan der i praksis kan skabes betingelser for, at der kan ske transfer i undervisningen.

Se fx Maria, som skelner nær og fjern transfer og de teknologier, der kan understøtte læreprocesserne.

2. øvelse - identificer 4 netbaserede værktøjer

Øvelsen fremgår af slide 5. Det er bestemt en udfordring at finde brugbare teknologier i den enorme mængde af muligheder, men websitet Apps til opgaven blev benyttet af flere. Marianne har tidligere peget på andre steder, hvor man kan hente inspiration.

Der blev listet og kommenteret på mange teknologier indenfor de fire områder: information, interaktion, konstruktion og refleksion. 

Noa og Hamid har fx udformet en liste med en række bud på teknologier indenfor de 4 områder. Se desuden Maria og Brigitte eller Erik´s forslag.

Hana og Maria peger på teknologier, der kan indgå i de 4 områder og understreger, at Moodle, som de benytter som læringsplatform på deres arbejdsplads, kan understøtte alle 4 områder. Deres  elever behøver derfor ikke at bevæge sig uden for plaftormen. 

Design et forløb

Den afsluttende opgave, jf. slide 22. 

En designproces rummer overordnet 4 elemneter: 
Identifikation af udfordringer, valg af udfordring, ideer til løsning og et produkt. 

Min tanke med den afsluttende opgave, var at lade de studerende gennemløbe en designproces. Gennem de to tidligere øvelser, hvor de dels arbejdede med deres forståelse af transfer (øvelse 1) og dels med at finde digitale værktøjer indenfor 4 områder (øvelse 2) havde de gjort en del af forarbejdet til en løsning på en specifik transferudfordring i deres praksis.

Ved næste undervisningsgang skal de præsentere deres løsning. Og der er allerede lagt et enkelt bud på en løsninger ud i blogosfæren. 

Nis og Helle har arbejdet med en transferopgave for deres elever på hovedforløbet til kontorassistent, hvor de gennem rammerne for opgaveløsningen bringer teknologier i spil indenfor de 4 områder: information, interaktion, konstruktion og refleksion   

Det bliver spændende at se og høre de forskellige bud på løsning af konkrete transferudfordringer.

Der sker noget i blogosfæren - thinglink

Thinglink

Flere studerende har eksperimenteret med Thinglink, se fx Brigitte, som også har nogle kommentarer til problematikken omkring CopyRight.

En anden form for CopyRight er Creative Commons

Jeg har tidligere skrevet nogle indlæg om en anden form for at tildele rettidigheder til eget materiale og til at søge materiale med sådanne retidigheder, benyt fx de forslag jeg giver i indlægget her.

DigiTek og læring

Oplæg til 2. uv.dag med holdet - foråret 2019




Har du lyst til, at hente inspiration i tidligere undervisning om samme tema, vælg da fx etiketten læringsteori.

Hvis du vil indlejre slidene på egen blog, følg da anvisningerne i Mariannes indlæg.

Kommentarer til dagens lektioner

Bloggen

Vi bruger stadig en del tid på de tekniske elementer i bloggen. Der er en meget stor spredning på holdet, men nogle af de studerende der været mest udfordret er alligevel kommet langt. Det bliver eller ikke lettere af, at der er både pc-bruger og mac-bruger. 

Læringsteorier

Det er lidt en udfordring for nogle, da de ikke har haft modul 1 (læring) og modul 2 (didaktik). Det kan for dem godt blive en lidt for hurtig introdution til et forholdsvist tungt emne. Jeg har lovet at lægge Mariannes videoer på Intrapol.

Thinglink

Dagens teknologi og den kollaborative software de studerende skulle forsøge at skabe en læringsaktivitet omkring drillede enormt. Flere oplevede at deres brugerflade var forskellig fra sidemandens. Nogle skulle ændre sikkerhedsindstillinger, fx sige ja til cookies, andre oprettede sig som studerende og ikke som undervisere eller overså, at man skulle tage stilling til om, der var tale om education eller business. 

Jeg har fundet et par videoer, som kan støtte lidt i eksperimenterne med Thinglink... SkoleTube har en guide, som ikke kræver et unilogin, her finder man flere videoguider og inspirationsforløb.

Cafemodellen

 De studerendes 5 min. fremlæggelser af deres problemstilling / udfordring, som de vil arbejde med fremadrettet gav anledning til en del drøftelser de studerende imellem. Nogle etablerede også et samarbejde om den afsluttende modulopgave (eksamen).

Andre blev så inspirerede, at de ændrede på deres problemstilling, som ses herunder.


Teknisk support, hyperlink

Indsæt hyperlink i en blogpost

Fremgangsmåden er meget lig, den man benytter i en teksteditor. Herunder beskriver jeg den trin for trin og nederst i indlægget ser I fremgangsmåden demonstreret (engelsk tale).

Fremgangsmåden trin for trin


  1. Opret et indlæg eller ret et indlæg.
  2. Marker det eller de ord, der skal være et (hyper)link.
  3. Klik på "link" i værktæjslinjen.
  4. Insæt dit link i vinduet, som popper op.
  5. Sæt flueben ved "Open link in new window".


Bemærk


  • at link og tekst ikke behøver at være ens
  • at linket kan testes.


 Video (engelsk) - indsæt hyperlink

En tur rundt på jeres blogge, 2019

Jeg har været en lille tur rundt og kikke på jeres blogge. Af nysgerrighed :-) for at se, hvor langt I var kommet i forhold til nogle af de tekniske fokuspunkter, vi har talt om:

- Layout (farver, tekststr., form, overskrifter)
- Navigation (info, gps-er?)
- Brugerinddragelse, pege ud... følge med, abbonnere på?
- posterne, søgbare, multimodale

Layout

Flemming har en ambition om at blive bidt af en gal blogger, måske skal vi hjælpe ham lidt på vej ved at kommentere vha. funktionen "blog om dette", som er lagt som et fast ikon i hans indlæg.

Jeanette har indsat et foto i sin blog, så driller det for jer, er jeg sikker på, at Jeanette gerne viser hvordan.

John har lagt en gadgeten "blogliste" ind på sin blog med links til jer alle, så her har vi også en ekspert, der sikkert gerne hjælper med det :-)

Kenneth har et smukt og lidt anderledes layout holdt i grålige toner med et friskt farvepust i sine overskrifter. Jeg tror ikke, at det er et standard layout, så hvis behøver hjælp til at lege med standardopsætningen, tror jeg gerne, at Kenneth vil være behjælpelig.

Også Nis har leget med baggrundsbillede og farver i sit layout, så har Kenneth ikke tid, så har Nis måske.

Marc har allerede et hav af etiketter på sin blog, forunden mange poster. Har du endnu ikke etiketter på din blog, så hent hjælp hos Mark.

Søren Noah, hvis blog har det dejlige navn Noah´s A4-Ark, er slet ikke en ny blogger. Der er på hans blog poster helt tilbage fra 2010. Så her har vores veteran, som I måske kan spørge om ALT!

Det gælder mig enormet at se, at Tim også er med, selvom alt drillede i starten.

Bloggen som portfolio


Flere af jer er allerede godt i gang med at poste indlæg på jeres blogge om modulets temaer. Fx har Erik gjort sig nogle overvejelser om hans elever og digital dannelse, det samme har Maria P. Karina har lavet en mindmappe over temaet "digital dannelse".

Gitte har selvom, hun kalder sig en digital newbie gjort sig nogle interessante overvejelser om, hvilken læringsteoretisk problemstilling hun gerne vil arbejde med i forløbet. Gitte har også sat sig nogle mål for, hvordan hun vil arbejde med sin problemstilling. Det har samme har Helle og Maria.

Ikke en tur på alle blogge

Den opmærksomme læser har sikkert bemærket, at jeg ikke har været rundt på alle blogge på det nye hold af studerende. Og det er højst sandsynligt fordi jeg endnu ikke har adgang endnu eller jeg har sovet i timen :-)



At blogge - teknisk support

Underviserbloggen som holdets HUB

Tanken med underviserbloggen er at danne HUB eller knudespunkt for holdets blogge og dermed skabe grobund for, at der kan dannes en blogosfære.

For at fremme det, har jeg i bloggens højre side indsat en gadget kaldet blogliste, hvor samtlige studerende på holdet er listet. Jeg har valgt at tilknyttet funktionen "dato seneste indlæg".

Teknisk support

Jeg har på et tidligere hold lavet et par små videoer, som gennemgår funktionerne, playlisten begynder med instruktioner i arbejdet med layout, herunder etiketter. De efterfølgende vidoer introducerer til andre brugbare funktioner. Som fx hvordan man lægger (indlejrer eller embedder) en youtube video i sin blog (lig eksemplet herunder).



Pluk det du kan bruge fra videoerne og suppler evt. med denne manual (linket går til en online visning). Jeg har også lagt den i Intrapol / Fildeling (kræver login) eller benyt Googles egen hjælpefunktion. I manualen er en der en række links til disse samt link til supplerende videoer.

Bloggen skal indeholde

For at få det optimale udbytte af bloggen og dens muligheder, bør man som et minimum have gjort sig overvejelser i forhold til:
- Layout (farver, tekststr., form, overskrifter)
- Navigation (info, etiketter m.v.)
- Brugerinddragelse, pege ud... følge med, abbonnere på?
- posterne, søgbare, multimodale

Hjælpen dertil findes i ovenstående materiale.

Find inspiration - via ZEEF lister

En af de helt store udfordringer ved at skulle anvende digitale teknologier i undervisnings- og læreprocesser hænger sammen med på manglende viden om, hvilke teknologier, der overhovedet findes - og der findes virkelig mange!

Et af de steder, hvor man kan hente inspiration er gennem ZEEF lister, hvor gode folk dele diverse samlinger. Et eksempel herpå er Tracy Parish, der har en liste om e-læringsværktøjer.


ZEEF fungerer også som et typisk web 2.0 værktøj, hvor man kan dele følge, kommentere osv. Lige som i Slideshare, er der mulighed for at taste søgeord ind i et søgefelt. Her er min erfaring, at der stort set kun er engelsk-sproget materiale på platformen.  Her kan man også oprette egen konto og selv begynde at lave lister (dog accepteres kun udvalgte emner). Man kan sagtens nøjes med blot at browse udefra.

En af de personer, som jeg følger både på ZEEF og i andre sociale medier er Robin Good, der er en kendt "social media curator", dvs. han er kendt for at bruge tid på at skabe diverse samlinger af materiale og dele dem med alle os andre. Prøv evt. at klikke lidt rundt på hans ZEEF side.



/Marianne

Nyt hold - foråret 2019

Oplæg til det nye hold, hvor første undervisningslektioner er den 22. januar 2019



Hjælp til at indsætte oplægget på egen blog, se Mariannes indlæg om dette!